miercuri, 1 aprilie 2009

Am gasit Lobelia !!!!

De cand imi doresc... parca se face 1 an! Le-am vazut plantate, in tufita mica, in jardiniera. Mici, cu floricele albastru spre indigo, finute, bogate si delicate. De atunci, imi doresc si eu macar in ghiveci (deh, stau la bloc!), alaturi de cateva craite pitice, galben intens.

Si asa, azi am purces si mi-am luat Lobelia si Craite. Maine le pun in pamant dupa care cred ca o sa ma uit din ora in ora sa vad cand au iesit la lumina :)) Glumesc, normal. Ar muri copilul de foame in stilul asta! hahahaha

Am inceput sa citesc si pe forumul de la eGradini am gasit urmatoarele:

"simonag
Consilier
Trimis: Dum Mar 12, 2006 12:27 am

Denumire stiintifica:
Lobelia erinus compacta (denumire in engleza: Border lobelia, Bush lobelia)
Lobelia erinus pendula (denumire in engleza: Trailing lobelia)

Denumire populara:
Lobelia

Tipul de planta:
Planta anuala.

Inaltime:
Lobelia erinus compacta: 10 cm
Lobelia erinus pendula: poate atinge 30 cm

Intindere:
10-15 cm in functie de varietate.

Lumina si temperatura:
Poate fi plantata la umbra sau soare partial. In regiunile cu veri racoroase le puteti planta si la soare.

Flori, frunze, fructe:
Flori albastu deschis sau inchis, violet, lila, rosu-carmine, albe. Daca insamantarea se face in februarie/martie vor inflori din iunie pana in septembrie.

Solul:
Solul trebuie sa fie usor, bine drenat, bogat in materie organica, cu un pH neutru. Un sol bun este cel care contine in parti egale pamant de florarie, pamant de frunze si nisip. Adaugati si mranita pentru a imbunatati retinerea apei si a hrani planta.

Udarea:
Udati-le frecvent si mentineti solul permanent umed pentru ca au o toleranta foarte scazuta la seceta.

Aerul:
Tolereaza greu aerul fierbinte.

Ingrãsãminte:
Fertilizati regulat o data pe saptamana cu un fertilizator cu o formula echilibrata (exemplu 7-7-7) sau puteti folosi o dilutie de fertilizator la fiecare udare.

Inmultire:
Din seminte: insamantarea in minisere se face cu 8-10 saptamani inainte de a fi plantate afara. Semintele sunt foarte mici si se insamanteaza deasupra unui sol fin; semintele nu se acopera cu pamant; presati-le doar usor cu mana ca sa adere de suprafata solului. Germinarea dureaza 20-25 zile la o temperatura de 21-24C. Acoperiti vasul cu plastic transparent pentru a mentine umezeala. Au nevoie de lumina pentru germinare. Dupa ce germineaza tineti rasadurile la o temperatura de 15-18 C pana le transplantati pentru a preveni mucegairea. Udarea se face cu un jet fin de apa (pulverizator) pentru a nu dizloca semintele; solul trebuie mentinut umed dar nu ud. Aclimatizati plantele pentru o perioada de 10-15 zile inainte de a le transplanta afara. Pentru a avea o planta cat mai tufoasa rupeti-le varful cand planta este inca mica. Nu este recomandat sa se insamanteze direct in gradina pentru ca infloresc dupa 4 luni de la insamantare, cand vara este deja pe trecute.

Pot fi inmultite si prin butasi erbacei.

Transplantare:
Transplantati-le la o saptamana dupa data medie a ultimului inghet din primavara. Lasati 15-20 cm intre ele, daca le plantati in gradina. Este de preferat sa le transplantati in locurile definitive cand inca nu au flori pentru a permite plantei suficient timp sa-si directioneze energia pentru adaptare si formarea unor radacini viguroase.

Conditii de iernare:
Au o toleranta scazuta la inghet. Nu rezista in gradina peste iarna.

Boli si dãunãtori:
In general nu sunt atacate de insecte. Sunt rezistente si la boli dar ocazional pot fi atacate de bacterii sau fungi. Pot fi mancate de melci.

Îngrijire, particularitãti:
Atentie: toate partile plantei sunt otravitoare.

Ambele specii de lobelia sunt ideale pentru jardinière pe care le puteti pune la ferestre, pe terase sau pe marginea balcoanelor. Lobelia pendula poate forma unul dintre cele mai frumoase ghivece suspendate. Lobelia compacta poate forma bordura straturilor mixte de flori.

Parteneri buni: Impatiens.

Nu vor inflori abundent sau vor muri in verile anormal de calduroase. Tundeti planta vara pe perioada de declin a infloririi pentru a stimula reinflorirea. Nu le plantati in locuri foarte calduroase si uscate si asigurati-le umbra in dupa amiezele firbinti din timpul verii. Vara jardinierele cu lobelia le puteti tine pe balcoane orientate spre nord.

Udati-le frecvent pentru ca nu le place sa fie uscate si imediat se usuca si mor. Verificati ghivecele suspendate zilnic pentru ca acestea se usuca cel mai repede. Pentru a preveni uscarea rapida plantati lobelia in mijlocul ghiveciului sau jardinierei si nu pe margine. Ajuta daca amestecati in pamant si perlit care are o capacitate ridicata de a retine apa atunci cand udati eliberand-o atunci cand planta are nevoie.

Tundeti plantele care se lungesc; puteti indeparta pana la jumatate din tulpina si planta va regenera rapid si va fi mai tufoasa cu mai multe flori.

Specii si varietãti:
L. erinus compacta:
Blue Moon: flori albastru inchis, mai mari decat ale varietatii traditionale �Crystal Palace� si care infloresc mai devreme.
Cambridge Blue: flori albastru-deschis
Paper Moon: flori foarte albe.
Rosamund: flori rosu-carmine.
Rainbow Mixture: contine un amestec de toate culorile.

L. erinus pendula:
Sapphire Pendula: flori albastru-indigo cu un punct alb.
Blue Fountain: flori albastru-deschis cu un punct alb in centru.
White fountain: flori albe.
Red Fountain: flori rosu-carmine.
Mixture: contine un amestec de toate culorile.
"


Si ca o completare ce vine pentru florile puse in gradina, am mai gasit:
"Pericole: Limacsii sunt dusmanii cei mai de temut ai acestor specii, care pot fi combatuti prin momeli otravite sau prin metode naturale. In cazul unei umiditati prea mari se pot produce boli provocate de ciuperci."

Va doresc succes si flori frumoase!

5 comentarii:

  1. sar-na, sar-na, abia astept sa le vad 'la fata'

    RăspundețiȘtergere
  2. daca citeam toate astea cand am pus eu semintele de Lobelia,acum aveam plantute mari.Acum nu mai am nimic,caci nu am procedat cum trebuie si au murit.
    ooofff

    RăspundețiȘtergere
  3. imi pare rau... dar nu-i timpul pierdut :D si eu consider ca le-am pus tarziu, abia ieri, desi m-am laudat ca am seminte de vreo 2 saptamani. cred insa ca voi avea niste tufite foarte frumoase si care vor tine mai mult, avand in vedere decalajul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna,anul asta m-am apucat de gradinarit asa ca am ales si lobelia ,e divina!!Am pus rasaduri in iarna si primavara le am mutat in jardiniere..Locuiesc in zona de munte ,sunt afara, multe in 11 jardiniere si pot sa va spun ca desi suntem in noiembrie si e frig mai ales noaptea,au inca flori si au dat lastari verzi. Nu au avut soare direct pe ele fiind sub streasina,au fost pazite de razele directe.Sunt usor de intretinut si de a dreptul incantatoare cu floricele mici ,parca sunt niste domnisoare obraznicutze si curioase.. Va vor incanta de primavara pana spre iarna.. Spor la gradinarit!:)

    RăspundețiȘtergere